(vrijwel) Alles is Relatief

(vrijwel) Alles is Relatief

Op de woensdagen van 26 oktober en 9 november was het zaak om goed bij de les te blijven bij de lezingen van die avonden. De historie, de ontwikkeling en de stand van zaken van de Relativiteitstheorie, ga er maar aan staan. Voor Kees van Uijen echter geen probleem. Kees verzorgde beide lezingen waarbij hij alle toehoorders van begin tot eind wist te boeien. Kees van Uijen is fysicus en werkte na zijn promotie bij het Natlab van Philips aan onder meer MRI en optische recording en was als CTO verantwoordelijk voor DVD en Blue Ray ontwikkeling. Als materie deskundige en empatisch leider bij uitstek geschikt om de Relativiteitstheorie over te brengen aan een divers, kritisch en nieuwsgierig gezelschap.

In eerdere lezingen voor Fifty-One ‘s-Hertogenbosch behandelde Kees het ontstaan en ontwikkeling van het heelal en ditmaal leidde hij de leden van Fifty-One door alle relevante ontwikkelingen vanaf de belangrijkste Griekse scholen van Athene en Syracuse, de donkere Middeleeuwen, de Renaissance en de ontdekkingen van Newton. In de 18e en 19e eeuw volgden de ontwikkelingen op basis van het werk van Volta, Galvani, Orsted, Ampere, Faraday, Maxwell en Lorentz. In de 20 ste eeuw was het voornamelijk Einstein die veel zaken relatief begon te zien. Kees begon de tweede lezing met een versimpelde uitleg van de Relativiteitstheorie en dook daarna dieper in de relativiteit, tot aan het zwarte gat toe. Duidelijk werd dat ruimte en tijd geen absolute begrippen zijn, vrijwel alles is relatief. Maar ook werd duidelijk dat “… alle natuurkundige wetten invariant moeten zijn onder de Galilei transformatie” en dat “… alle natuurwetten voor alle inertiale waarnemers hetzelfde zijn”. Normaal gesproken onbegrijpelijk voor de meesten onder ons, maar met de deskundige en vaardige uitleg van Kees, waarbij hij aansloot bij het ‘relatieve’ niveau van zijn toehoorders, was het een enorm leerzaam gebeuren.

Uiteraard ontving Kees een warm applaus voor zijn uiteenzettingen. Hij gaf aan dat hij na zijn twee 2-delige uiteenzettingen, over Heelal en Relativiteitstheorie, van plan is om een derde uiteenzetting te maken, ditmaal over de Quantummechanica. Zijn belofte dat hij ons dan opnieuw zou bezoeken werd met groot enthousiasme ontvangen. Hoewel het ook geen eenvoudig onderwerp is, verheugen alle leden van Fifty-One zich al bij voorbaat op deze lezing.