OSWALD 60 jaar zondebok

OSWALD 60 jaar zondebok

Op 22 november 2023 was het exact 60 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy werd vermoord op Dealey Plaza in Dallas in 1963 en nog steeds wordt Lee Harvey Oswald als de moordenaar van JFK beschouwd. Voor Edmond Logger reden om op 22 november de aanslag in een voordracht voor Fifty-One onder de loep te nemen. Oswald zelf verklaarde dat hij ‘just a patsy’, ofwel ‘alleen maar een schuldebok’ was en er in was geluisd. En hij blijkt gelijk te hebben.

De moord op Kennedy is een erg complex verhaal en Edmond trok dan ook veel tijd uit om de context en vele achtergronden te schetsen. Voor de context bespreekt Edmond de bewuste dag met zijn vele merkwaardige gebeurtenissen, de werkwijze van de CIA en haar samenwerking met de maffia in de vroege zestiger jaren, het leven van Oswald en zijn relatie met geheime acties van de CIA, de ontwikkelingen rond de belangwekkende Zapruder film en magic bullets in het onderzoek door de Warren commissie, die relevante informatie werd onthouden door CIA en FBI.

Na deze uitgebreide context verhaalde Edmond over de jonge schutter vanaf de grasheuvel in Dealey Plaza, die verantwoordelijk is voor het finale desastreuze schot. Als back-up schutter voor ingehuurde (CIA/maffia-) schutters lost hij het dodelijke schot. Het verhaal, waarin ook de moord op politieagent Tippit wordt besproken, verduidelijkt de relaties tussen de schutter, Oswald en Ruby, de moordenaar van Oswald.

In zijn presentatie heeft Edmond de los van elkaar staande bekentenissen van een aantal bij de aanslag betrokkenen aan elkaar gerelateerd, waardoor een consistent verhaal ontstaat. Een aanslag verhaal met grote CIA en maffia betrokkenheid met, uit angst voor een kernoorlog, een enorme cover-up van Amerikaanse overheden en alle betrokken partijen, die tot de dag van vandaag voortduurt. Maar zoals de schutter van het finale schot aangeeft: het interesseert nu niemand meer. It’s al history!